rewe
Survivalrun is een sport die hard in de groei is in Nederland. De sport is daarom nog niet heel erg bekend. Weet je niet precies wat je je bij Survivalrunnen voor moet stellen? Dan ben je op de goede pagina belandt! Hier leggen we uit wat precies de bedoeling is en wat je allemaal krijgt te leren.
Bij een survivalrun wedstrijd wordt al hardlopend een parcours met hindernissen afgelegd. Het parcours kan door allerlei verschillende omgevingen lopen. Denk aan bijvoorbeeld bossen, velden, dorpen, etc. Veel hindernissen zijn gebouwd met balken en touwen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van allerlei gerecycled materiaal zoals bijvoorbeeld oude brandslangen, autobanden, bierfusten, handbijlen, lantaarnpalen; Je kunt geen gek genoeg voorwerp verzinnen om een hindernis van te maken! Jesper Hommes zorgt er op onze baan voor dat er vaak nieuwe hindernissen worden gebouwd. Hierdoor is er altijd wel een nieuwe uitdaging en zul je niet snel uitgeklommen raken! Tijdens runs zal je ook hindernissen van natuurlijke aard tegenkomen, zoals sloten en heuvels. Hieronder zetten we de meest voorkomende hindernissen voor je op een rijtje.
De Swingover! Dit is misschien wel de meest fundamentele hindernis bij Survivalrun die je sowieso tegen gaat komen. Je klimt in een touw naar boven, rolt over een horizontale balk heen en gaat weer naar beneden.
Veel hindernissen zijn zwaaihindernissen: de bedoeling is dat je op armkracht van greep naar greep zwaait. Zoals bij deze monkeybars, bijvoorbeeld!
Lianen: dit zijn verticale touwen waarmee je met behulp van je handen en een tactisch geplaatste voetklem naar de overkant kunt bewegen.
De Apenhang: klim met handen en voeten aan een horizontaal touw naar de overkant!
Niet alle hindernissen bij survivalrun gaan over verplaatsing; soms moet je je innerlijke Robin Hood naar boven halen en met pijl en boog in de roos schieten!
Als je de apenhang helemaal zat bent kan je ook bóvenlangs over een touw heen kruipen: met behulp van de Catcrawl!
Triangels! Dit is een andere zwaaihindernis. De naam zegt het al, met deze bungelende triangels kun je naar de andere kant zwaaien.
Houthakken: jaja, het klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig: marshmallows roosteren boven een kampvuurtje, maar dan moeten er natuurlijk wel eerst flink wat houtjes worden gehakt!
Deze lijkt qua techniek wel een beetje op de apenhang: bij de horizontale netten is het de bedoeling dat je onderlangs naar de overkant klimt. Hoewel veel van onze leden hem vaak misbruiken als hangmat, om even op adem te komen tijdens de training ; )
De Tarzanzwaai! Deze is altijd vet om te doen en geeft echt een kick als het lukt. Haal je beste oerkreet maar naar boven, want deze hindernis is niet voor niets zo genoemd!
Alsof al die kilometers rennen nog niet zwaar genoeg waren… soms moet je een stuk lastlopen: dan krijg je een zwaar voorwerp mee, zoals een balk of autoband, en dan mag je daar lekker een afstand mee lopen zeulen. Maar verder is het een hele leuke sport hoor! : )
Dit is natuurlijk maar een handjevol voorbeelden. Maar er zijn oneindig veel mogelijkheden. Bij elke run die je loopt kom je altijd wel hindernissen tegen die je nog nooit gezien of geoefend hebt. De fun zit hem juist in het ter plekke uitzoeken wat de beste manier is om een obstakel te overbruggen. En iedereen staat altijd klaar om advies te geven en elkaars tactieken uit te wisselen.