rewe
Ieder jaar worden er door de verschillende survivalrun verenigingen in het land wedstrijden georganiseerd. Tijdens deze runs pakt iedere vereniging uit met originele hindernisparcours. Die parcours worden over het algemeen opgebouwd, bemand en afgebroken door vrijwilligers. Zo blijven de runs, samen met de bijdragen van alle geweldige sponsoren, een betaalbare hobby.
Survivalruns zijn er voor alle niveaus. Ze variëren van een fun-run voor de ongetrainde beginner tot een ~20km run voor de doorgewinterde atleet. De officiële wedstrijdklasses zijn de lange survivalrun/top survival circuit (LSR, ~20km), de middellange survivalrun/runners up circuit (MSR, ~12-14k), de korte survivalrun/basis survival circuit(KSR, ~8km) en de jeugd survival circuit (JSR).
Naast deze wedstrijdklasses zijn er ook recreatieve afstanden. Deze zijn vaak qua afstand gelijk aan de wedstrijdklasses maar qua hindernissen wat lichter. Ook is er meestal een categorie voor groepen of tweetallen die dan tijdens de run elkaar mogen helpen.
Verloop van een wedstrijd
Bij de inschrijftafel bij een survivalrun krijg je altijd twee objecten; een T-shirt en een polsbandje. Op het T-shirt staat je startnummer en de kleur van het shirt geeft aan bij welke categorie je meeloopt. Zo is rood bijvoorbeeld de officiële kleur van de middellange MSR. Dit zorgt er voor dat de atleten goed herkenbaar zijn.
Het polsbandje is het belangrijkste onderdeel van survivalrun. Dit bandje krijg je aan het begin en geeft aan dat je alle hindernissen gehaald hebt. Als je uit een hindernis valt mag je die zo vaak proberen als je wilt. Als je echter uiteindelijk de hindernis niet haalt en opgeeft, dan moet je het polsbandje inleveren bij de wedstrijdleiding en kom je automatisch in het klassement onder alle atleten te staan die wel alle hindernissen hebben gehaald.
Bij een run wordt er altijd gestart in startgroepen. Deze groepen bevatten tussen de 10-25 atleten. Door deze groepen om de paar minuten te laten starten wordt het deelnemersveld uitgerekt waardoor je minder last van elkaar hebt bij hindernissen.
Het doel van de run is dus om het parcours af te leggen en daarbij alle hindernissen te halen. Bij de finish wordt je tijd genoteerd en of jij je bandje nog hebt. De wedstrijdlopers krijgen voor hun prestatie een aantal punten die meetellen voor het algemeen klassement. Hierdoor is er aan het einde van het seizoen een kampioen!
Er zijn verspreid over het hele lang ongeveer 35 runs per jaar. Dit worden er ieder jaar meer door groei in de sport! Er zijn relatief veel runs in het noorden van het land. Zo zijn enkele grote runs waar veel leden aan mee doen; Leeuwarden, Westerbork, Kootstertille en de Knipe. Natuurlijk wordt er ook een run in Groningen georganiseerd. De hele kalender samen met links naar de inschrijfpagina’s is te vinden op de website van de survivalbond: survivalbond.nl.